אזרחים ישראלים רבים מנהלים עסקים או עסקאות בחו"ל וחשופים להיטלי מס כפולים על הכנסותיהם גם בישראל וגם במדינות שבגבולותיהן הם מפיקים את ההכנסות.
בשל הרצון למנוע את האפשרות לתשלומי מס כפולים גם במדינת התושבות שבה הנישום מתגורר דרך קבע, וגם במדינת המקור שבה הנישום מפיק את הכנסותיו, הגיעו מדינות רבות להסכמים הנוגעים לסוגיית היטלי המס הכפולים. ההסכמים הללו נקראים אמנות מס, והם נחתמים בין מדינות שונות.
כיוון שאזרחים ישראלים כפופים לתקנות המס גם בישראל וגם במדינות שבהן הם מפעילים את עסקיהם, כדי למנוע מצב שבו הם משלמים מיסים על אותן הכנסות בשתי מדינות, חתמה ישראל על אמנות מס הדדיות עם 58 מדינות שונות, ובכך הקלה משמעותית את נטל המיסים של אזרחיה.
אם אזרח ישראלי מנהל עסקים או נכסים בחו"ל ומפיק מהם הכנסות, ואם המדינה שבה הוא מנהל את עסקיו חתומה על אמנת מס הדדית עם ישראל, הוא יהיה מוגן מפני מס כפול. הוא ישלם מיסים במדינת המקור ויהיה פטור מתשלום מס או זכאי לניכויי מס במדינת המושב.
מנהלים עסקים בחו"ל ורוצים לדעת איך להימנע מכפל מס? כך תעשו זאת.
אמנת מס
אמנת מס הדדית היא הסכם שנחתם בין שתי מדינות כדי להסדיר את זכויותיהן על הכנסותיהם של נישומים הפועלים בתחומן בין שהם אזרחים ובין שהם זרים.
הודות לאמנות המס ההדדיות משלמי המיסים מוגנים מפני אפשרות של תשלומי מס כפולים. אזרח ישראלי שמנהל את עסקיו במדינה החתומה על אמנת מס הדדית עם ישראל, לרוב יהיה מוגן מפני תשלומי מיסים כפולים ויוכל לדרוש ניכויי מס בישראל אם נגבה ממנו מס במדינת המקור.
לעומת זאת, אזרח ישראלי שמנהל את עסקיו במדינה שאינה חתומה על אמנת מס הדדית עם ישראל, יידרש לציית לחוקי המס גם במדינה זו וגם בישראל ולא יוכל לדרוש ניכויי מס או החזרים בעבור תשלומים כפולים.
נכון להיום חתומה ישראל על אמנות למניעת כפל מס עם כ-60 מדינות
אוזבקיסטן, אוסטריה, אוסטרליה, אוקראינה, אזרבייג'ן, איטליה, אירלנד, אלבניה, אסטוניה, ארה"ב, ארמניה, אתיופיה, בולגריה, בלארוס, בלגיה, ברזיל, בריטניה, ג'מייקה, גיאורגיה, גרמניה, דנמרק, דרום אפריקה, הודו, הולנד, הונגריה, וייטנאם, טאיוואן, יוון, יפן, לוקסמבורג, לטביה, ליטא, מולדובה, מקסיקו, מלטה, מקדוניה, נורבגיה, סין, סינגפור, סלובניה, סלובקיה, ספרד, סרביה, פולין, פיליפינים, פינלנד, פנמה, צ'כיה, צרפת, קנדה, קרואטיה, רומניה, רוסיה, שבדיה, שוויץ, תאילנד, תורכיה ואיחוד האמירויות.
מטרותיהן של אמנות המס
אמנות למניעת כפל מס מגינות גם על זכותן של מדינות למסות את הנישומים הפועלים בתחומן וגם על זכותם של נישומים להימנע מתשלומי מס עודפים.
אמנות מס הן תוצר של תקנות מיסוי בין-לאומיות ושל שיתופי פעולה כלכליים בין מדינות. תקנות המיסוי הבין-לאומי בישראל משלבות בין תקנות המס המקומיות ובין תקנות המס הזרות.
אמנות המס שעליהן ישראל חתומה מסייעות לה לעגן את זכותה למסות את אזרחיה גם על הכנסות שהופקו מחוץ לגבולותיה. על הנישומים להבין שאמנות המס שעליהן ישראל חתומה, מגינות קודם כל על רווחיה. עם זאת, ההסכמים ההדדיים הללו נותנים לאזרחים ישראליים חופש לנהל את עסקיהם במדינות זרות בידיעה שהם מוגנים מפני תשלומי מס כפולים.
כיצד אמנות המס מונעות כפל מס?
נישומים ישראלים רבים שמנהלים עסקים גם בארץ וגם בחו"ל, חוששים מאפשרות של כפל מס. אם הם מנהלים את עסקיהם במדינות שחתמו על אמנת מס הדדית עם ישראל, הם יכולים להיות בטוחים שרווחיהם מוגנים, והם לא יידרשו לשלם מס כפול בישראל.
אז איך זה עובד? אמנת המס עשויה לפעול בשתי דרכים:
- האחת – להעניק זכות בלעדית על הכנסותיו של נישום למדינה אחת או אחרת.
- השנייה – לקבוע שמדינת המקור (שבה הופקה ההכנסה) תקבל זכות מיסוי ראשונית ואילו מדינת המושב (שבה הנישום מתגורר כאזרח) תקבל זכות מיסוי שיורית, כלומר היא תוכל למסות את שארית ההכנסה אך תעניק לנישום זיכוי על מס שכבר שולם במדינת המקור.
חיזוק קשרים כלכליים והידוק שיתופי פעולה בין מדינות
התכלית העיקרית של אמנות המס ההדדיות היא לחזק קשרים בין מדינות ולהניע שיתופי פעולה מועילים ביניהן.
שתי מדינות שמתקשרות זו עם זו בהסכם הדדי לעיגון זכויותיהן על הכנסות של נישומים, שומרות בדרך זו על הכנסותיהן ופותחות ערוצי הידברות שמאפשרים להן להסדיר מחלוקות ולפתור סכסוכים. הנישומים עצמם נהנים מהגנה מפני תשלומי מס כפולים ויכולים לנהל את עסקיהם בידיעה שהכנסותיהם מוגנות.
מרבית מדינות העולם – ובכללן ישראל – מעדיפות להחיל את חובות המיסוי הבין-לאומי על אזרחיהן באמצעות אמנות מס הדדיות, ומסיבה זו מדינות אמנה מס הכנסה הן מדינות שבהן מומלץ לישראלים לפתח את עסקיהם ולנהל אותם.
מודל המיסוי הבין-לאומי של ארגון ה־OECD
ארגון ה־OECD פיתח מודל חדשני ומתקדם לאמנות מס הדדיות, ומרבית המדינות נעזרות בו בהתאמה לתקנות המס המקומיות שלהן.
המודל פותח בראש ובראשונה כדי לסייע למדינות החברות ב־OECD לסכל אפשרות של הסטת רווחים מהן תוך שחיקת הכנסותיהן כתוצאה מהתעצמותה של הכלכלה הדיגיטלית החופשית ומנטייתן של חברות בין-לאומיות להימנע מתשלומי מס או מהטיית הכנסותיהן למקלטי מס שונים.
מודל ה־OECD פועל כדי לצמצם את תופעת הסטת הרווחים שפוגעת קשות בהכנסותיהן השוטפות של המדינות החברות בארגון, ואף למנוע אותה לגמרי. המודל החדש מחייב את מדינות ה־OECD לתקן את אמנות המס ההדדיות שעליהן הן כבר חתומות, ולהכניס בהן סעיפים שיסכלו כל אפשרות להסטת רווחים ויטפלו בקבוצות, ארגונים, חברות ותאגידים שפועלים כדי להניע הון בחופשיות ממקום למקום.
המודל החדשני הזה שומר על המדינות החברות ב־OECD מפני אפשרות להברחת מיסים, מגן על רווחיהן ומעגן את זכותן למסות נישומים באשר הם.
להימנע ממס כפול וליהנות מרווחים הוגנים
מנהלים עסקים או עסקאות בחו"ל ורוצים להימנע מתשלומי מס כפולים? במשרד גרינברג תקבלו מענה לשאלות הנוגעות למיסוי בין-לאומי ולאמנות המס שנחתמו בין ישראל ובין מדינות שונות, ותקבלו ייעוץ מקיף שיסייע לכם לשמור על הרווחים שלכם ולהימנע מכפל מס.
אז אל תתמודדו עם כפל מס לבדכם. דברו אתנו, ויחד נבטיח את שלמות ההכנסות שלכם גם בארץ וגם בחו"ל.
מידע נוסף על שירותי המשרד בנושא סוגיות מיסוי: מיסוי רילוקיישן