עסקאות דיגיטליות בעולם המודרני הן כבר מזמן נורמה, ובשל כך ממשלות רבות ברחבי העולם פועלות ליישום חוקים להסדרת השימוש במזומן. גם מדינת ישראל אינה יוצאת דופן מהבחינה הזאת ובמיוחד לאחר שחוקקה חוק המגביל את השימוש במזומן כדי לקדם שקיפות במגזר העסקי והפרטי וכדי למגר פעילות פיננסית לא חוקית. במאמר זה נתעמק בחוק לצמצום השימוש במזומן ונדון בהשפעותיו על המגזר העסקי בארץ.
חוק הגבלת השימוש במזומן
החוק לצמצום השימוש במזומן נחקק ב-2018, והוא חלק בלתי נפרד ממאמצי הממשלה לגבש מערכת פיננסית אחראית שפועלת בשקיפות מלאה. המטרה העיקרית של החוק היא לבלום פעילות להעלמת מס והלבנת הון וכן פעילויות לא חוקיות אחרות שמאפיינות עסקאות בכסף מזומן. חוק הגבלת מזומן מגביל את הסכום המותר לתשלום במזומן בעסקאות מסוגים שונים בכל שדרות המשק.
על פי חוק הגבלת השימוש במזומן חל איסור על תשלומים במזומן לפי התנאים הבאים:
- בעסקה עם עוסק פטור או מורשה אין לשלם במזומן בסכום הגבוה מ־6,000 ש"ח או מ־10 אחוזים מסכום העסקה (הסכום הנמוך מבין שתי האפשרויות), ואין לקבל מזומן בסכום הגבוה מ־6,000 ש"ח או מ־10 אחוזים מסכום העסקה (הסכום הנמוך מבין שתי האפשרויות).
- בעסקה בין אנשים פרטיים הסכום המרבי לתשלום במזומן הוא 15,000 ש"ח או 50,000 ש"ח בעסקה פרטית למכירת כלי רכב. בעסקאות עם תיירים יש מגבלות נוספות. כמו כן יש מגבלות על שימוש בצ'קים.
כוונת החוק היא לאפשר מעקב ממשלתי רגולטורי אחר כל עסקה בישראל. מנהלים עסק? עליכם להבין את מגבלות החוק כיוון שהן חולשות על עסקאות רבות בכל תחום. עם זה, הגבלת השימוש במזומן אינה חלה במקרים הבאים:
- העברת תשלומים במזומן לקרובי משפחה אלא אם כן מדובר בשכר עבודה.
- תשלומים במזומן למדינה (מיסים, אגרות ועוד).
חוק המזומן שאלות ותשובות
רכזנו עבורכם שאלות ותשובות נפוצות שנתקלנו בהן בכל הנוגע לחוק הגבלת השימוש במזומן:
מהי מטרת החוק?
מטרת העל של חוק הגבלת המזומן היא לאפשר לממשלה לעקוב אחר כל עסקה בישראל; להגדיל את השקיפות הפיננסית, לסכל פעילויות לא חוקיות ולמגר את השוק השחור. בהרחבת השימוש בתשלומים דיגיטליים שאפשר לנטר הממשלה חותרת להתנהלות פיננסית אחראית בכל הרבדים ובכל ההיבטים.
מהו העונש על הפרת החוק?
הפרת החוק להגבלת השימוש במזומן מלוויית בענישה חמורה הכוללת עיצומים כספיים ותביעות משפטיות. צריך לזכור שהממשלה מחויבת לאכיפת החוק ולשמירה על היושרה הפיננסית של כל אזרחי המדינה ובמיוחד של השדרה העסקית בישראל.
האם מותר לקנות רכב במזומן?
כן, רכישת רכב במזומן מותרת, אך רק עד למגבלה שנקבעה בחוק, והיא 50,000 ש"ח בעסקה פרטית. בעלי עסקים העוסקים בתעשיית הרכב צריכים להיות זהירים בטיפול בעסקאות מזומן גדולות ולציית להוראות החוק בעניין סכום מקסימלי לתשלום למזומן.
<< מאמר נוסף שיכול לעניין אתכם: הכרה בהוצאות רכב >>
האם מותר לא לקבל מזומן מלקוחות?
כסף מזומן הוא הילך חוקי, ובעל עסק שמסרב לקבלו עובר על החוק וצפוי לעונש מאסר של שלושה חודשים. ולכן חובה על כל בעל עסק לקבל תשלום מזומן מלקוחות עם תשומת לב לנושא הגבלת תשלום במזומן.
האם אפשר לפצל תשלומים?
אפשר לפצל תשלומים במזומן ובלבד שסכום העסקה אינו עולה על הסכום שנקבע בחוק. בעלי עסקים צריכים לנקוט משנה זהירות ולהימנע מהסכמה לפיצול תשלומים שמטרתו לעבור על החוק לצמצום השימוש במזומן.
האם אפשר לקבל דמי שכירות במזומן?
אפשר לקבל דמי שכירות במזומן ובלבד שסכום השכירות החודשי אינו עולה על הסכום שנקבע בחוק. בעלי דירות צריכים לציית להוראות החוק ולקבל מזומן אך ורק במסגרת המגבלה החוקית.
האם יש הגבלות על תשלום שכר עבודה?
החוק לצמצום השימוש במזומן חל גם על תשלום שכר עבודה. אפשר לשלם שכר עבודה במזומן ובלבד שהסכום המשולם אינו עולה על הסכום שנקבע בחוק. מרבית המעסיקים בישראל משלמים לעובדים באמצעים דיגיטליים כדי לא לעבור על החוק.
האם יש הגבלות על שימוש במזומן בהלוואות?
גם הלוואות כפופות לחוק לצמצום השימוש במזומן. מלווים ולווים כאחד חייבים לעמוד בהוראות החוק. אומנם אפשר להשתמש במזומן בהלוואות, אך אי אפשר להלוות מזומן או ללוות במזומן בסכום העולה על הסכום שנקבע בחוק.
האם יש הגבלות על תשלום מזומן בתרומות?
החוק לצמצום השימוש במזומן חל גם על מתן תרומות וגם על קבלת תרומות. אפשר לתרום במזומן ואפשר לקבל תרומה במזומן ובלבד שהסכומים אינם עולים על הסכום הקבוע בחוק.
לשלם במזומן כחוק
החוק לצמצום השימוש במזומן משנה את ההתנהלות של השדרה העסקית בארץ מן הקצה אל הקצה. בעלי עסקים נדרשים להבין את החוק לעומקו ולציית לו כדי להימנע מענישה, ביקורת מס הכנסה, מפרסום שלילי ומפגיעה במוניטין. בציות לחוק בעלי עסקים תורמים ליצירת סביבה עסקית פיננסית שקופה ונמנעים מהשלכות משפטיות קשות. הטכנולוגיה ממשיכה לעצב את הנוף העסקי בישראל, והגבלת השימוש במזומן היא פועל יוצא של התהליך הטבעי הזה. בעלי עסקים נדרשים להסתגל לנורמות המשתנות, לאמץ שיטות תשלום דיגיטליות שאפשר לנטר וליישר קו עם החזון הממשלתי לכלכלה אחראית, שקופה ונשלטת בכל היבט.